Shoppen wordt vaak gezien als een manier om jezelf te belonen, te ontspannen en stress te verminderen. Het idee van een “retail therapy” is steeds populairder geworden. Maar werkt het echt? In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen shoppen en mentale gezondheid en bekijken we de mogelijke voor- en nadelen.

De psychologie achter retail therapy

Shoppen is een activiteit die vaak gepaard gaat met emoties. Voor sommige mensen kan shoppen een manier zijn om te ontsnappen aan stress en zorgen. Het kan ook een manier zijn om jezelf te belonen voor harde werk of om jezelf te troosten in tijden van verdriet of eenzaamheid. In feite wordt shoppen vaak beschouwd als een snelle en gemakkelijke manier om jezelf gelukkiger te maken.

De positieve effecten van retail therapy

Er zijn veel positieve effecten van shoppen, vooral als het gaat om korte termijn stressvermindering. Een studie gepubliceerd in het Journal of Psychology and Marketing toonde aan dat deelnemers die een winkelcentrum bezochten een aanzienlijke daling van hun stressniveaus rapporteerden. Een andere studie toonde aan dat winkelen een positief effect kan hebben op ons humeur en ons gevoel van eigenwaarde.

De negatieve effecten van retail therapy

Hoewel retail therapy voor sommigen een manier kan zijn om stress te verminderen, kan het ook leiden tot schuldgevoelens en financiële problemen. Veel mensen raken verslaafd aan het gevoel dat ze krijgen van het kopen van nieuwe spullen, waardoor ze te veel geld uitgeven. Dit kan leiden tot financiële problemen en kan op zijn beurt weer stress veroorzaken. Shoppen kan ook een verslavend gedrag zijn dat leidt tot een vicieuze cirkel van steeds meer willen kopen om dezelfde “high” te ervaren.

Hoe weet je of je shopgedrag problematisch is?

Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen of je shopgedrag problematisch is. Een goede vuistregel is om te kijken naar de gevolgen van je shopgedrag. Als je jezelf in de schulden steekt, moeite hebt om rond te komen of stress ervaart vanwege je uitgavenpatroon, dan kan het zijn dat je shopgedrag problematisch is.

Tips voor verantwoord shoppen

Als je wilt genieten van de positieve effecten van shoppen zonder de negatieve gevolgen, zijn er verschillende tips die je kunt volgen:

Alternatieven voor shoppen als therapie

Als je merkt dat je te vaak en te veel shopt als een manier om met stress of andere mentale problemen om te gaan, is het belangrijk om alternatieven te vinden die gezonder en duurzamer zijn. Hieronder vind je een aantal suggesties:

In plaats van te gaan shoppen als je je slecht voelt, kan het helpen om met iemand te praten. Dit kan een vriend, familielid, therapeut of counselor zijn. Door je gevoelens te uiten en te delen, kan je leren omgaan met stress en andere mentale problemen zonder dat je daarvoor je bankrekening hoeft te plunderen.

Als je vooral gaat shoppen om te ontspannen, zijn er gelukkig genoeg andere manieren om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan mediteren, yoga, wandelen, sporten, een warm bad nemen of een goed boek lezen. Door een activiteit te vinden die je ontspant en voldoening geeft, kan je op een gezondere manier met stress omgaan.